D nest

Atseya Elise heeft in de zomer van dit jaar voor het eerst kennisgemaakt met haar toekomstige partner Pavlov (Maurice). De combinatie is gekozen op advies van de FokkerijAdviesCommissie van de Nederlandse Herdershonden Club, sectie Langharen.
Hieronder foto’s van hun kennismaking.

Kennismaking kennismaking kennismaking kennismaking kennismaking kennismaking kennismaking kennismaking kennismaking 

Op 29 november 2019 heeft dekking plaats gevonden. Als alles naar wens verloopt, ziet begin februari 2020 een gezond aantal langharige Hollandertjes het levenslicht. In de eerste week van 2020 wordt een echoscan gemaakt om te zien of Atseya Elise ‘echt’ drachtig is.
Belangstellenden voor een pup kunnen dat kenbaar maken door een mailtje te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Gedurende de avond van 27 januari 2020 werden zes pups geboren. Drie teefjes en drie reutjes.
Atseya Elise verzorgt haar kroost voorbeeldig.

 

De pups zijn geboren tussen 21.00 uur en 23.55 uur en zijn nu één week oud. Moeder Atseya voedt verzorgt hen met grote toewijding. Alle pups groeien als kool en wegen ruim meer dan hun geboortegewicht. Bij de Raad van Beheer is geboorteaangifte gedaan. Voor de stamboomregistratie zijn de volgende namen doorgegeven:
voor de reutjes:
V. SOPHARS HOF DOUWE RAHPOS, V. SOPHARS HOF DUX PAVLOV en V. SOPHARS HOF DAFYDD FRELON
voor de teefjes:
V. SOPHARS HOF DIBBES MERYLINDA, V. SOPHARS HOF DEANNE ELISE en V. SOPHARS HOF DILLA MERY
Hieronder staan de foto’s van de 1e week.

dnest week1 1 dnest week1 2  week1  week1  week1  week1  week1  week1  week1  week1  week1  week1 

De pups zijn intussen 2 weken. Zij groeien als kool. Hun bezigheden beperken zich door met de regelmaat van de klok tot eten bij moeders, door haar laten verzorgen en rusten, rusten, rusten.
De eerste wormkuur hebben de pups intussen ondergaan. Met behulpzame handen van de overburen ondergingen ze gelaten wat hen te wachten stond. Met toekomstige baasjes zijn intussen afspraken voor kraamvisite gemaakt. Het eerste echtpaar -uit Bladel- is al geweest.
Hieronder staan de foto’s van de 2e week.
De teefjes zijn herkenbaar aan de blauwe-, de groene- en de paarse halsbandjes. De reutjes hebben een geel, een rood en een zwart halsbandje om.

week2 9  week2  week2  week2 dnest week2 1 dnest week2 2  week2  week2  week2  week2  week2  week2  week2 week2 22  week2  week2   week2  week2  week2  week2  week2 dnest week2 1 dnest week2 2  week2  week2  week2  week2  week2  week2  week2  week2

Drie weken geleden werden de pups geboren. Afgelopen week zagen ze voor het eerst hun directe omgeving. Hun oogjes gingen voorzichtig open. Alle zijn op verkenning geweest en intussen kennen ze alle hoeken van de werpkist. Af en toe laten de pups van zich horen met voorzichtig klinkende blafgeluidjes.
Alle pups zijn de kaap van 1 kg ruim gepasseerd. Zij nemen steeds ruim de tijd om bij moeder Atseya te eten. Daarna verzinken ze steeds in diepe rust.

 week3  week3  week3 week3 1 week3 2  week3  week3  week3  week3  week3  week3  week3 dnest week3 1 dnest week3 2  week3  week3  week3  week3  week3 

Tijdens week 3 zijn de pups gaan smullen van ‘vast’ voedsel; papje van puppybrokje en puppymelk. Naast het eten bij moeders laten zij zich dat goed smaken. Hun gewicht neemt elke dag gestaag toe en ze wegen tussen 1538 gram en 1984 gram. Vandaag – 24 februari- hebben de pups de tweede wormkuur gekregen en dat gebeurde zonder enige wanklank. Als beloning kregen ze hun 2e vaste maaltijd van de dag Daarna was het in de werpkist goed rusten.

week4 week4 week4 week4 week4 week4 week4 week4 week4 week4 week4 week4 week4 week4 week4 week4 week4 week4 week4 week4 week4 week4 week4 week4  week4 week4 week4 week4 week4 week4 week4 week4

Moeder Atseya heeft het druk mee verzorging van haar kroost. De eerste weken werd hulp van haar dochter (uit haar eerste nest) niet op prijs gesteld. Deze week kwan daarin verandering. De hulp van dochter Chahlista wordt meer en meer getolereerd. Mooi om te zien hoe zij haar halfbroertjes en -zusje mee schoon houdt.

Deze week zijn alle toekomstige baasjes weer eens komen zien. De motoriek van de pups is al stabiel en deze week zijn ze voor het eerst buiten op verkenning geweest. Leergierig werd de nieuwe omgeving verkend. Enkelen waagden zich wat verder dan de rest.

week5 week5 week5 week5 week5 week5 week5 week5 week5 week5 week5 week5 week5 week5 week5 week5 week5 week5 week5 week5

 

De buitendienstmedewerker van de Raad van Beheer is geweest. Bij de pups is wangslijm afgenomen voor afkomstcontrole en zijn gechipt. De namen zijn nu officieel en zijn gekoppeld aan een stamboom- en chipnummer. Afname wangslijm en implanteren chips lieten de pups zonder mankeren gebeuren.

Tijdens hoog bezoek van de Nederlandse Herdershonden Club lieten de pups zich van hun beste kant zien. Het voorgeschotelde eten werd in een mom van tijd geconsumeerd. Elke dag zijn de pups nu even buiten. Het terrasgedeelte kent voor hen geen onbekende plekken meer. Zij spelen er lustig op los. Ook laten zij zich de buitenpicknick goed smaken. Erna is het rusten geblazen in de buitenbench.

week6 week6 week6 week6 week6 week6 week6 week6 week6 week6 week6 week6 week6 week6 week6 week6 week6 week6 week6 week6 week6 week6 week6 week6  week6 week6 week6 week6 week6 week6

 

Deze week stond in het teken van het bezoek aan de dierenarts en aan de overburen. Ook hebben de pups de 3e wormkuur gekregen. Verder werd bezoek ontvangen van de Fokadviescommissie, sectie langharen, FaC LH, van de Nederlandse Herdershonden Club. Van het bezoek hebben Machteld en Marna verslag opgemaakt. Dat wordt in de loop van volgende week gemaild en daarna gedeeld met de toekomstige pupeigenaren.
Met zijn allen in de autobench, een hele sensatie. Gelijk verdeeld, de drie teefjes apart en de drie reutjes apart. Moeder Atseya moest thuis blijven en dat vond zij maar niks. De reis heen ging gepaard met wat piep- en blafgeluiden. De terugreis verliep veel rustiger. Alle pups werden na chipcontrole door de dierenarts zorgvuldig klinisch onderzocht en gecontroleerd. Het ‘geven’ van de enting ging vlotjes en zonder protest. Voor alle pups is het (internationaal) paspoort voor gezelschapsdieren afgegeven.
Daags na de enting even een korte straatwandeling gemaakt en bij de overburen op bezoek geweest. Andere omgeving, andere indrukken én ogen uitkijken naar de kippen. Verder stoeien en als dank wat ‘bemesting’ achterlaten. Thuisgekomen elkaar knus opzoeken en in rust genieten van opgedane nieuwe indrukken.
Het nestbezoek van de FaC, LH verliep ontspannen. De pups hadden er wel lol in en genoten volop van de aandacht die ze individueel kregen. Intussen werd aan de hand van de rasstandaard van elke pup verslag opgemaakt. Na werking worden de digitale versies gemaild.

 

“week7” “week7” “week7” “week7” “week7” “week7” “week7” “week7” “week7” “week7” “week7” “week7” “week7” “week7” “week7” “week7” “week7” “week7” “week7” “week7” “week7” “week7” “week7” “week7”  “week7” “week7” “week7” “week7” “week7” “week7” “week7” “week7” “week7” “week7”  “week7” “week7” “week7” “week7” “week7” “week7”

Van Machteld en Marna werden de verslagen ontvangen van hun bezoek namens de Fokadviescommissie, sectie langharen van de Nederlandse Herdershonden Club. Beide dames plaatsten als algemene opmerkingen: “1. relaxed nestje, 2. pups laten zich gewillig vastpakken en betastten en 3, pups zijn vrolijk, vrij en enthousiast.” Mooie kanttekeningen; best om trots te zijn.

De pups worden groter, levendiger en ondernemender. Afname van de gedragstest vonden ze best een beetje spannend. Gedragstherapeut, Willie van de Veldt was met assistente Anita uit Nieuwegein afgereisd en had allerlei testjes in petto.

Willie’s algemene indruk van het totale nest: “ De 6 puppen in het D-nest van V. Sophars Hof zijn vriendelijk en enthousiast zonder overdreven bewegelijkheid. De bewegingen van de puppen zijn soepel en doelgericht. Het valt op dat de puppen zich geen van allen laten verstoren door visuele of auditieve prikkels maar wel veel steun zoeken bij mensen. De puppen schrikken nauwelijks van iets en zo ze schrikken is er direct herstel. Hoewel de puppen voorzichtig vreemde zaken benaderen wint de nieuwsgierigheid van de voorzichtigheid. Alle puppen zoeken tijdens de test regelmatig contact met hun fokker maar verkennen ook met neus en vooral de ogen de nieuwe wereld die hen wordt aangeboden. Er zit een kleine variatie in hoe zelfstandig de puppen hun omgeving verkennen. Qua gedrag zit er niet veel verschil tussen de puppen. Het is een zeer gelijkmatig nest. De puppen uit het D-nest proberen net als de puppen uit het B-nest en C-nest uitdagingen op te lossen zonder wild gedrag en als het niet lukt dan geven ze op. Voor de nieuwe eigenaren betekent dat ze aan hun pup kleine leerstappen moeten geven en voor een klein resultaat direct moeten belonen. Alle puppen zijn voer gericht zonder overdrijving. Ze zijn met voer en spel te trainen. De puppen uit het D-nest van V. Sophars Hof zijn open hondjes naar mensen toe en ze hebben duidelijk een goed contact en band met hun fokker. De nieuwe eigenaren kunnen hierop verder bouwen doormiddel van veel samenspelen met hun nieuwe gezinslid. Graag zag ik iets meer het zoeken van contact van de puppen met het gezicht van mensen. Het spel van de puppen onderling is gelijkwaardig, vrolijk en vrij en de moederhond doet gezellig mee terwijl oma waardig op wacht ligt.” Verder geeft Willie aan de adviezen over opvoeding, verdere socialisering en training. Evenals de verslagen van het nestbezoek zijn de door haar gemaakte verslagen intussen ook in het bezit van de toekomstige eigenaren.
Nederland is in de ban van het coronavirus en dat heeft grote invloed gehad op socialisering van de pups in de openbare ruimte. Daar is het helaas niet van gekomen. Dat zou onverantwoord zijn geweest. Wel zijn de pups weer even bij de overburen op bezoek geweest, naar een groot erf met kippen, hanen, eenden, ganzen, poezen en honden. Ook hebben zij in de autobench kennis gemaakt met het verkeer.
Verder stond de week in het teken van het maken van afspraken met de toekomstige baasjes.

“week7” “week7” “week7” “week7” “week7” “week7” “week7” “week7” “week7” “week7” “week7” “week7” “week7” “week7” “week7” “week7” “week7” “week7” “week7” “week7” “week7” “week7” “week7” “week7”  “week7” “week7”

Het onoverkomelijke is gekomen. Op het moment dat er pups zijn geboren weet je dat je er afscheid van moet nemen. Dat is en blijft altijd een ervaring op zich. In verband met de heersende coronapandemie zijn de vijf pups die in Nederland hun toekomstige thuis hebben deze week ‘versneld’ vertrokken. De pup die onderdak vindt in België blijft sowieso nog een tijdje bij moeder Atseya, grote halfzus Chahista en oma Vraephie. Op de foto’s is te zien hoe de pups één voor één het D-nest verlaten. Alleen Dilla Mery (paarsje bandje) is achter gebleven.

“week8” “week8” “week8” “week8” “week8” “week8” “week8” “week8” “week8” “week8” “week8” “week8” “week8” “week8” “week8” “week8” “week8” “week8” “week8” “week8” “week8” “week8” “week8”

We leven in een bizarre tijd. Het COVID 19-virus heeft alom in de wereld hard toegeslagen, ook in Nederland. Gelukkig is er geregeld contact per app en mail.

Op 27 juli 2020 zijn de pups een half jaar. Allemaal zijn ze intussen bij hun nieuwe baasjes ingeburgerd en bieden hen meer dan voldoende afleiding. Zij laten zich in de regel van hun goede kant zien, maar af en toe gedragen ze zich als echte puberende Hollandse herders. Hieronder staan hun foto’s, die door trotse baasjes zijn gemaakt.

Dafydd Frelon Tierry Deanne Elise Dibbes Merylinda Dilla Mery Frieda Douwe Rahpos Dux Pavlov 

Keurmeester, de heer J. Ebels heeft op 11 september 2021 tijdens de NHC-nestendag het nest en vier van de zes pups beoordeelt. Helaas hebben reutje DUX PAVLOV en teefje DEANNE ELISE niet aan de nestendag kunnen deelnemen.
De beschrijving van het totaalbeeld van het D-nest luidt:
Twee reuen en twee teven, vertonen een goed geslachtsbeeld en zijn rastypische langharen. Goede hoofden, die bij één pup iets gestrekter kan. Vriendelijke sociale honden, die nog erg onstuimig zijn. De uitdraaiende voeten van de vader zijn enigszins terug te vinden in de kinderen. Één teef draagt de oren niet correct en moet de voorhand sterker worden.
Hieronder staan de individuele beschrijvingen van:
Dafydd Frelon
18 maanden, mooi type reu. Mannelijk hoofd, mooi gestrekt, goede stop. Schedel nog iets bol. Schaargebit, mist onder een snijtand, volgens de eigenaar niet doorgekomen. Mooi geplaatste donkere ogen, mooi gedragen oren. Lippen mogen iets beter sluiten en moeten beter gepigmenteerd zijn. Mooie nek, rechte rug. Kruis zou iet minder kunnen hellen. Mooi gehoekte voorhand, achter tikje sterk gehoekt. Prima lichaam, goede vacht met mooie stroming, kan wat meer masker hebben. Gaat nog erg speels en los, toont wel het vermogen om goed te kunnen gaan, goed gedragen staart. Voldoende rasbeeld.

Douwe Rahpos
18 maanden. Goed gebouwde reu, prima maat, kan in lichaam nog iets ontwikkelen. Mannelijk hoofd, met goede vlakke schedel, goede stop, zou iets gestrekter kunnen. Goed gedragen oren, goed geplaatste ogen. Kleur van de ogen mag iets donkerder. Gebit is compleet scharend. Goede nek, rechte rug, goede hoeking voor, achter wat sterk gehoekt. Kruis zou iets minder moeten hellen. Goede benen, voeten voor wat uitdraaiend en zou zowel voor als achter iets breder moeten staan. Kan vlot gaan met goede stuwing, maar is nog speels en los. Goede vacht met goede stroming. Zou wat meer masker mogen hebben. Goed gedragen staart. Voldoende rastype.

Dibbes Merylinda
18 maanden, goede maat. Vrouwelijke verschijning, goedgevormd gestrekt hoofd, goede snuit, schedel nog een tikje rond, draagt vooral het linker oor niet helemaal correct, oren moeten steviger worden. Goed geplaatste ogen, middelbruin. Correct gebit. Goede nek, rechte rug, voldoende lichaam, mag iets meer welving in de ribben hebben. Goed gehoekte voor- en achterhand. Kruis moet iets minder hellen, staat achter goed, maar voor erg smal en met geknepen ellebogen en wat uitdraaiende voeten. Heeft de neiging om wat te overknokkelen. Gaat erg los, vooral voor. Onvoldoende rasbeeld.

Dilla Mery
18 maanden, stevige teef, vrouwelijk totaalbeeld, Goed gevormd hoofd met goede verhoudingen. Goed geplaatste ogen, donkerbruin. Goed gedragen oren, schaargebit, P2 rechtsboven ontbreekt. Goede hals- ruglijn, moet nog iets vaster worden. Kruis zou iets minder kunnen hellen. Prima ontwikkeld lichaam. Goed gehoekte voor- en achterhand. Rechte benen, licht uitdraaiende voeten voor. Mooie vacht, goed gestroomd. Mag iets meer masker hebben. Gaat nog erg los, neigt naar telgang, maar kan uiteindelijk wel goed gangwerk laten zien. Voldoende rasbeeld.