Rasinformatie Hollandse Herder

De oorsprong van de Hollandse Herdershond ligt op het platteland. Nederland was al vroeg in de geschiedenis een cultuurlandschap dat onder meer werd onderhouden met behulp van schaapskuddes. De honden moesten de schapen uit de cultuurgewassen houden en dat deden ze door naast de kudde te patrouilleren op wegkant of akkerrand. Ook begeleidden zij de kuddes op weg naar de gemeenschappelijke weides, markten en havens. Op de boerderij hielden ze kippen uit de moestuin, haalden koeien op voor het melken en trokken de melkkar. Zodra er vreemd volk het erf op kwam, werd de baas gewaarschuwd.

Rond 1900 waren de schaapskuddes grotendeels verdwenen. De veelzijdigheid van de Hollandse Herdershond maakte hem geschikt voor de toen beginnende dressuur. Zo begon hij een nieuwe carrière als politiehond, speurhond en hulphond. Hij is nog steeds geschikt voor het hoeden van schapen. De oorspronkelijke standaard werd vastgesteld tijdens de oprichtingsvergadering van de NHC (destijds: Nederlandsche Herdershonden-Club) op 12 juni 1898.

De Hollandse Herdershond is één van de negen Nederlandse hondenrassen. Het ras kent drie variëteiten: kortharig, langharig en ruwharig.

De actuele rasstandaard is te raadplegen op de NHC-site: www.hollandseherder.nl

In 2013 was de Hollandse Herder 'Ras van het Jaar' van de Stichting Zeldzame Huisdierrassen. Deze stichting zet zich in voor behoud en gebruik van authentieke landbouwhuisdierrassen, ons levend erfgoed.

Bij de NHC is verkrijgbaar de vernieuwde uitgave van het boek ‘Allemaal Hollanders’, een absolute aanrader.

boek HH

Het boek is te bestellen via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..